Öreg tea maghasadás

2008.01.24. 11:24

 

   Így válik az ősi tapasztalat atavisztikus élménnyé, a régi hulladék mai ínyencséggé és így válik a tea vérré. Egyenlőre csak a Menghai a Kunming és a Haiwan Teaüzem állt elő ezzel a "nukleáris" teával, csak náluk van elegendő alapanyag ahhoz, hogy ilyen esszenciát érdemleges mennyiségben piacra dobhassanak. 

A Lao cha általában öreg teát jelent, esetleg érlelt, méginkább öreg fákról származó teát. Itt valami másról van szó, koravén, mesterségesen megőszült teáról.

 

A shu puerhek a tea természetes úton - 20-30 év alatt bekövetkező érését - hivatottak szimulálni. Ehhez a teát fonnyasztás után rövid sodrással elindítják a fermentáció pokolba vezető útján. A fermentáció üzemi méretekben is  elég gyors folyamat, páratartalomtól, hőmérséklettől függően a megsodrott tea 16-32 óra alatt fekete teává alakul. A puerhek és más hei cha teák esetében a meggőzölt, megsodort teát dombokban halmozzák fel. A dombokban  kifejlődő fermentáció hője lassítja magát a fermentációt, az oxigénellátás mérsékelt, a jelenlévő mikroorganizmusok pedig döntő módon befolyásolják a tea aromáit, állagát, ízét. Ez a részben önszabályozó folyamat hetekig is eltarthat, a jellemző időtartam 35-45 nap, őszi teáknál több. A kész teát szétbontják forró levegővel szárítják, majd szortírozzák, válogatják. Ezután vagy véglegesen besütik és leveles teakét keresi a saját kannáját, vagy újragőzölés után préselik.

 

   A szortírozás után furcsa alakú, kemény golyócskák kerülnek elő a nukleáris teahalom közepéről. A máglya mélyén  a nagy nyomás és hőmérséklet tömör kavicsokká gyúrta össze a leveleket. A teadomb közepén a tea megjárta a poklokat és amikor előkerül megmutatja igazi arcát. Megöregedett. Innen a Lao Cha név, még akkor is, ha csak egy-két éves anyagról van szó.  Valójában egy-egy nagyobb szortiment is alig pár tucat kilogrammnyi tea sűrítményt tartalmaz, többszáz tonnás termelés ad csak értékelhető mennyiségű lao cha teát. Ilyen értelemben a tea eredete is elvész, ezek a teák szuperblendek. A Haiwan Lao Cha tégláján is eredetként a cég székhelyét, az Anning közeli Lubiaot adják meg. Sőt nemcsak különböző tételek, hanem különböző évjáratok is keresztezik itt egymást. A Menghai Lao chája 2002-6-os alapanyagot tartalmaz, a Haiwané a 2004-2007-es termelést öleli fel, amit 2007 szeptember végén préseltek téglába.

Ezek a teák tehát esszenciák a tea idejének, eredetének és előállításának értelmében is

A tea megjelenése több, mint szuggesztív, Bowman nézett ki így a Jupiter utazás végén, miután a monolit elragadta. Rögök tapadnak lazán egymásba, itt-ott felbukkan egy-egy éppen felismerhető szár, levélmaradék, de az egész valamiféle természeti katasztrófa színtereként jelenik meg, teaszállító teherhajók kollízióját követő lángtenger maradékára, kohósalakra, kiégett nukleáris fűtőanyagra emlékeztet. Vajon megsemmisültek-e az ízek, illatok ebben a teapokolban?

A teához a szokásos 6 gramnyi adagot használjuk, kétszer mossuk el, elsőre alig értékelhető színű öntetet ad. A harmadik felöntés, ami pár másodperces, már tetszetős, vöröses barnás árnyalatú. Az első íz a fogakon elpattanó fém, lehet még nem járt le a felezési idő, de hamar beletágul a szájba.

A shu puerhekhez képest sokkal több felöntést produkál egyre mélyebb, áthatolhatatlan színű öntetekkel szűk illattartományban, a sötét tónus  ellenére is fényes öntettel.

-"Színlé" mondaná Elek.

- Színlé  - mondja a tea.

Mi várható egy origóba süllyedt teától? Milyen íze van a kezdet és vég italának? Fémes, mint a halál, rendben, ez stílusos.

Azt írja valaki, hogy nem különösebben meggyőző, mert nem mutat kiugró jegyeket. Nem is akar ő meggyőzni téged semmiről. Ő a centrumból jött, 50 napig volt tea-tetem. Te is, én is csak tanulhatunk tőle. 

 

Először is sehol  a megszokott dohos, penészes, földes íz, amiért a legtöbbször penészgombák a felelősek. Ez egyúttal arról is árulkodik, hogy a  houfajiao belsejében valóban pokoliak a  körülmények, penicilin elvtársnő sem bírta az ottani klímát.  Van a penész helyett finom, bársonyos, kibélelő, fészkelődő, melegedő íz és illat, meghatározhatatlan ágensekkel. Nagyon furcsa, kicsit idegen, mégis visszaváró másvilági íz, teától borig testesülve. Íztartománya tökéletes leképezése születésének. Bár megkereshető és megtalálható benne, csípős, édes, savas (keserűt nem találtam),  minden nagyon kerekre faragott, méginkább gömbbe zárt íz.

A tea csomagolásán a recept olvasható: 9908.

 1999 előtt a teafarmok apókáin kívül senki sem gondolt arra, hogy a tea-orvosságot piacra vigye (azóta is ez a harmadik alkalom), nyolcas a Haiwan kódja, a 0 pedig  a levél osztályozottsága.

Ez a tea nem osztályozható, mert a szingularitásban született. Vasárnap megkóstolhatják itt: www.teautja.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puerh.blog.hu/api/trackback/id/tr86309783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása